NB! Likte du innlegget?? Gi support ved å trykke på tommel ved kommentarfeltet nedenfor!

 

 

Det engelske rockebandet THE WHO ble grunnlaget i 1962 og dannet dermed starten for å skrive deres del av den fantastiske rockehistorien på 60/70 og 80-tallet.

 

De to første årene var navnet på gruppa THE DETOURS og THE HIGH NUMBERS før de da valgte å endre bandnavnet til THE WHO.

På 1960 tallet var The Who et av de mest innflytelsesrike, populære og sjokkerende bandene.

Et kjennetegn med The Who er den uortodokse måten de spilte sammen på der Pete Townshend holdt rytmen (isteden for Keith Moons trommer eller John Entwistles bass), og nettopp det at de tradisjonelle rytmeinstrumentene bass og trommer hos The Who spiller langs musikklinjen. Dette skaper et unikt musikkbilde.

ROGER (HARRY) DALTREY (VOKAL) er født 1 mars 1944 i Chiswich, Hounslow, London og er grunnlegger og vokalist i The Who. Han har også hatt en karriere som soloartist, og vært skuespiller i over 30 film-, teater- og TV roller: Han har helt fra han var liten vært opptatt av musikk og snekret selv sin første gitar. I 1959 fikk han sin første gitar av sin far. Gutteskole og familiens drømmer om en universitetsutdannels var ingen ting for unge hr. Daltrey. Han gjorde opprør på skolen og ble etterhvert kastet ut. Da begynte han som stålarbeider på dagtid og arbeidet som musiker på kvelden og natten.

Et av Daltreys store kjennetegn ved sine sceneopptredener er måten å håndtere mikrofon og mikronfonstativ på:

Ooopss! Her går det nesten galt!

Daltrey ble i 2004 utnevnt til "Commander of order of the British Empire" for sin innsats til musikk og underholdningsindustrien og ikke minst for sitt humanitære arbeid. Etter at hans søster døde ung av kreft, har han brukt mye krefter på å reise midler til kreftforskning. Han har bl.a. organisert en rekke veldedighetskonserter til inntekt for "Teenage Cancer Trust" som har innbrakt flere millioner pund.

Daltrey startet The Who sammen med Pete Townshend og John Entwistle.

PETE TOWNSHEND (GITAR) egentlige navn er Peter Dennis Blandford Townshend, ble født 19 mai 1945 i Chiswich, Hounslow, London.

Townshend ble født inn i en musikkfamilie der faren Cliff var en profesjonell saksofonist og hans mor var sanger. Han viste allerede i 7 års alderen stor interresse for musikk og fikk sin første gitar i julepresang av sin bestemor. Han slet nesten denne gitaren ut og tilslutt var det bare D, G og B strenger igjen, noen han i ettertid skal ha hevdet er en viktig årsak til at hans kjente akkorder er sentrert rundt disse tonene. I 1961 startet han bandet THE CONFEDERATES sammen med John Entwistle. Et band som spilte New Orleans jazz der Townshend spilte banjo og Entwistle spilte blåseinstrumenter.

Tidlig i The Who`s karriere ble Townshend kjent for sin eksentriske og uvanlige sceneoppterden, hvor konsertene kunne bli avbrutt med lange introduksjoner, hans kjente "vindmølle-svinging" med høyre arm, mens han spilte gitar og noen ganger knuste instrumentene. Det første tilfelle av dette sies å ha vært et uhell, men ble etter hvert et fast innslag i The Who`s konserter.

Townshend var den mest sentrale komponisten og lyrikeren for The Who og har skrevet mer enn 100 sanger. Blant hans mest kjente produksjoner er rockeoperaen TOMMY.

JOHN (ALEC) ENTWISTLE (BASS) ble født 9 oktober 1944 i Chiswich, Hounslow, London og døde 27 juni 2002 i Las Vegas, USA.

Han er ansett av mange for å være en av de mest innflytelsesrike bassgitarister i rockehistorien. Allerede som 14 åring bygde han sin egen bassgitar ut fra en rekke bilder av Fender bassgitarer som han studerte nøye. Han ble kalt "The Ox" (oksen) på grunn av sin sterke kroppsbygning, hans evne til å spise, drikke eller orke å gjøre mer enn noe av de andre i bandet. Bill Wyman (tidl. bassist i The Rolling Stones) skal ha kalt han den "stilleste mann privat, men den mest lydhøre på scenen". Av samme grunn ble han ofte kalt "Thunderfinger" av de andre i bandet og av Who fans. Entwistle har også skrevet flere kjente Who sanger som "Cousin Kevin", "My Wife", "Borrs The Spider" og "905".

John Entwistle døde på et hotelrom på Hard Rock Hotel And Casino i Las Vegas 27 juni 2002, dagen før åpningen av The Who`s 2002 US turne. Dødsårsaken skal være slått fast til å være hjerteinnfark, fremkalt av en ukjent mengde kokain. R.I.P.

KEITH (JOHN) MOON (TROMMER) ble født 23 august 1947 i Alperton, Brent, London og døde 7 september 1978 i London.

Moon var en unik og meget anerkjent trommeslager der mange kjente trommisser som eks. Neil Peart (Rush), Mitch Mitchell (The Jimi Hendrix Experience), Ringo Starr (The Beatles) og John Bonham (Led Zeppelin) holder han frem som en viktig inspirasjonskilde.

Keith Moon var som barn svært hyperaktiv og rastløs. Allerede i ung alder vakte hans musikalske evner oppmerksomhet blant lærerne. Det sies at han selv har uttalt at hans største inspirasjonskilde har vært fra West Coast-musikk og The Beach Boys.

I en alder av 17 år var Moon på en konsert med The Who. Bandet var på utkikk etter en ny trommeslager og hadde allerede sagt opp daværende trommeslager Doug Sandom.

DAOUG SANDOM (daværende trommeslager i the Detours) fotografert her bare noen måneder før han ble sparket av bandet. Moon kontaktet bandet etter konserten og improviserte en audition ved å hoppe opp på scenen, overta trommesettet og hamre løs slik at pedalen til stortrommen brakk. Han fikk jobben!

Et annet artig "sidesprang" er at det sies at Keith Moon er opphavsmann til navnet Led Zeppelin. Under en samtale med vennen Jimmy Page i forbindelse med oppstarten av bandet, antydet Moon at de kom til å misslykkes. Advarselen som ble fremført lød "You Are Going To Sink Like A Led Zeppelin" (dere kommer til å synke som et luftskip)

7 september 1978 var Moon sammen med en svensk venninne (Annette Walter-Laz) og spiste middag sammen med Paul McCartney og hans kone Linda. Han døde sovende den påfølgende natten av en overdose Clomethiazole, et medikament han tok mot sitt alkoholmisbruk. R.I.P.

Da Keith Moon døde tok Kenny "Kenney" Jones (fødenavn: Kenneth Thomas Jones) over som trommeslager

KENNEY JONES (TROMMER) er kjent for å ha spilt i The Small Faces og The Faces. Jones var trommeslager i The Who i perioden 1978 – 1985

ZAK STARKEY (TROMMER) (sønn av Ringo Starr som igjen var bestevenn med Keith Moon) ble opplært til å spille trommer av nettopp Keith Moon og ble medlem av The Who i 1996. Han har fortsatt "en fot" innenfor gruppa, men spiller i dag i gruppa Oasis.

 

Albumet "MY GENERATION" ble utgitt i 1965 og var The Who`s første album

I USA ble albumet lansert med albumtittel "THE WHO SINGS MY GENERATION"

Albumet ble laget umiddelbart etter at gruppa hadde lansert singelen "My Generation" som ble en meget stor hit. Gruppa har i ettertid uttalt at albumet var et "hastearbeid", mens mange kritikere omtaler albumet som the beste rockealbum på 60/70-tallet.

MY GENERATION

 

Albumet " A QUICK ONE" ble utgitt 9 desember 1966

I USA ble albumet utgitt med albumtittel "HAPPY JACK"

 

Som et markedsførings jippo lanserte plateselskapet ideèn om at alle bandets medlemmer skulle skrive minst 2 låter til albumet, så dette album er av The Who`s minst dominerte album av Pete Townshend`s låtskriving. Med album beveger også gruppen seg bort fra R&B/POP-sjangeren og deres første steg inn mot "rockeopera" sjangeren. Noen man får et godt inntrykk av med låta "A QUICK ONE WHILE HE`S AWAY".

A QUICK ONE WHILE HE`S AWAY

 

Gruppas tredje album ble utgitt 15 desember 1967 med tittel "THE WHO SELL OUT"

Albumet er et konseptalbum basert på en samling av låter som ikke har en sammenheng, men "sydd" sammen med eksempler på mislykkede reklamekampanjer og offentlig transportmidler. I 2003 ble albumet rangert som nr 113 på listen "Tidenes beste 500 albums" i musikkmagasinet Rolling Stone. Låta fra albumet " I CAN SEE FOR MILES" ble også utgitt på single og fikk god plassering både på hitlistene i USA og England

I CAN SEE FOR MILES

 

The Who`s fjerde studioalbum, "TOMMY" ble utgitt 23 mai 1969.

Tommy var det første av to full skala rockopera album. Rockeoperaen er komponert av Pete Townshend med to låter som har deltagelse av John Entwistle og en låt som kan tilskrives Keith Moon.

Rockeoperaen Tommy er av en rekke kritikere og i avstemminger rangert til å være en av tidenes beste rockeoperaer.

For undertegnene glemmer jeg aldri første gang jeg så filmutgaven av Tommy som ble lansert i 1975 og også utgitt som egen album.

Velger å gi en ekstra utvidet omtale av dette "kunstverket" slik at de som ikke har fått satt seg inn i handling og låter kan få en fin liten innføring.

På filmalbumet (soundtrack) deltar en rekke kjente artister som Ann-Margret (Tommy`s mor), Oliver Reed (Tommy`s kamerat), Elton John, Tina Turner, Eric Clapton, Arthur Brown og Jack Nicholson.

Kronologisk forklaring av låtene:

- "Overture"/"It`s a boy – Kaptein Walker i den britiske armè er rapportert savnet under første verdenskrig. Kort tid etter at hans kone mottar meldingen, føder hun deres sønn Tommy.

- "1921" – 7 år etter kommer Kaptein Walker hjem og oppdager at hans kone har funnet en ny elsker. Han konfronterer sin kone med dette og dreper hennes elsker. Tomme ser hva som skjer gjennom en speile. For å skjule hva som har skjedd forteller foreldrene Tommy "You didn`t see it, didn`t hear it, and he will say "nothing to no one ever in life". Dette blir en traumatisk opplevelse for Tommy som blir døv, stum og blind.

- "Amazing Journey"/ "Sparks" – Tommy gjennomgår i sin underbevissthet en høy ukjent person, kledd i sølvkåpe med gullfarget skjegg som rekker ned til gulvet. Opplevelsen gjør han i stand til å gjennomføre en "spirituell reise" som lærer han til å tolke og oppleve all den sensasjonelle fysiske opplevelsen i musikken.

AMAZING JOURNEY (fra filmen Tommy)

- "Eyesight To The Blind (The Hawker)" – Tommy`s foreldre tar han med til en kirke og en sekt for å forsøke å kurere han. "Eyesight" er sektlederens sang.

EYESIGHT TO THE BLIND (THE HAWKER) fra filmen Tommy (The Who & Eric Clapton)

- "Christmas" – Tommy`s foreldre er bekymret for at hans skjel er i ferd med å bli ødelagt siden han er uvitene om Jesus og frelseren.

- "Cousin Kevin" – Tommys foreldre trenger barnevakt og får hans fetter Kevin til å stille. Kevin som er en utspekulert J…, benytter anledningen til tyranisere og turturere Tommy.

COUSIN KEVIN fra filmen Tommy

- "Acid Queen"/ "Underture" – Tommy`s foreldre forsøker nok en gang å kurere han. Denne gang hos en spirituell "syredronning".

ACID QUEEN – fra filmen Tommy m/Tina Turner

- "Do You Think It`s Alright?"/ "Fiddle About "- Tommy er satt bort til hans Uncle Ernie, en alkolisert seksuel avviker som benytter anledningen til å voldta Tommy uten at noen skal oppdage dette.

- "Pinball Wizard" – Det oppdages at Tommy har talent for pinball (flippespill) og vinner raskt over turneringens mester (spilt av Elton John). Dette gjør Tommy til en internasjonal kjendis og blir kjent som "The Pinball Wizard". (som forøvrig en av de mest kjente låter fra albumet & filmen)

PINBALL WIZARD fra filmen Tommy m/Elton John

- "There`s a Doctor"/ "Go To The Mirror - Tommys foreldre finner en medisinsk spesialist for igjen å forsøke å finne en måte å kurer han på.

- "Tommy Can You Hear Me?"/ "Smash The Mirror" – Tommy`s mor fortsetter å prøve å komme i kontakt med han og blir frustrert da ingen ting ser ut til å nytte.

- "Sensation"/ "Miracle Vure" – Når speilen blir knust, kommer han plutselig ut av sin transe. Tommy blir en folkehelt.

- "Sally Simpson" – En av Tommys "disipler" er en ung jente som sniker seg ut på kvelden for å oppleve en av hans sermonier. Hun prøver å berøre han på scenen, men blir kastet ned av sikkerhetsvakter og får samtidig rispet opp sitt ansikt.

- "I`m Free" – Tommy blir fri (frisk)

I`M FREE

 

- "Welcome "/ "Tommy`s Holiday Camp" – Tommy åpner sitt eget hjem til alle som vil være sammen med han, og ber disse bringe så mange mennesker som de kan klare.

- "We`re Not Gonna Take It" - Tommy forlanger at hans tilhengere skal oppnå ekte spirituel høyde ved å bli blind, døv og stumme.Men disse nekter………….! The end

Tommy ble også utgitt i samarbeid med London Symphony Orchestra på eget album som ble utgitt i 1972

Et kort resymè…..anbefaler ALLE å kjøpe studioalbum, soundtrackalbum og DVD!!!!

 

WOODSTOCK 15 – 18 AUGUST 1969

The Who deltok på verdens mest kjente musikkfestival Woodstock i NY 1969.

Gruppen var da med på (sammen med en rekke andre store artister) å skrive musikkfestival historie. Woodstock ble en MEGA suksess uten sidestykke som ingen kunne på forutsi på forhånd. ca. 450 000 mennesker deltok og dette ble alle hippier og "blomsterbarns" store arena,…..men det er en annen historie som jeg kan skrive om senere. Woodstockfestivalen er opphavet til dagens musikkfestivaler.

MY GENERATION under Woodstockfestivalen

16 mai 1970 utgav The Who sitt første livealbum, "LIVE AT LEEDS"

i 2003 ble albumet ranket som nr. 170 gjennom en avstemming i musikkmagasinet Rolling Stone over tidenes beste album. Mange anser albumet blant tidenes beste live-album. På den orginale LP (vinyl) utgivelsen er følgene låter på albumet:

 1. "Young Man Blues"
 2. "Substitute"
 3. "Summertime Blues"
 4. "Shakin`All Over"
 5. "My Generation"
 6. "Magic Bus"

31 juli 1971 utgir The Who albumet som blant veldig mange The Who-fans anses som tidenes desidert beste The Who album, "WHO`S NEXT"

Albumet er "proppet" med godbiter og rockeperler som:

- BABA O`RILEY (spor nr 1)

- BARGAIN (spor nr 2) – (spilt og sunget av Pete Townshend)

- LOVE AIN`T FOR KEEPIN (spor nr 3)

- MY WIFE (spor nr 4)

- THE SONG IS OVER (spor nr 5)

- GETTIN IN TUNE (spor nr 6)

- GOING MOBILE (spor nr 7)

- BEHIND BLUE EYES (spor nr 8)

- WON`T GET FOOLED AGAIN (spor nr 9) (fra Live8 konserten 2 juli 2005)

 

19 oktober 1973 utgir The Who sitt andre fullverdige konsept og rockopera album "QUADROPHENIA"

Albumet er i seg selv en liten revolusjon innenfor "lydmiljøet" der albumet ble spilt inn i såkalt quadrofonisystem. Jeg husker selv godt når jeg kjøpte albumet og skulle prøve ut dette nye spennende lydbildet og satt på åpningslåta "I Am The Sea" med "bølgesus" som vandret fra den ene høytaleren etter den andre ( 4 stk) Gode minner det ja :-)

THE REAL ME

Quadrophenia er et unikt mesterverk, igjen skapt av Pete Townshend med The Who.

Storyen handler i hovedtrekk om å være tenåring og finne sin identitet. Noen av temaene inkludere det å tilhøre, å bli avvist, opprør og definere seg selv.

Albumet "ODDS & SODS" ble utgitt oktober 1974

Albumet "THE WHO BY NUMBERS" ble utgitt 18 oktober 1975

Albumet skiller seg ut i fra de massive albumene Tommy og Quadrophenia. Borte er synthesizere og de massive lag med "overdubs". Albumet er inspireret av Townshend`s alkoholbruk, begjær og avsky over seg selv.

Singlene fra albumet "Squeeze Box" nådde bra listeplassering i England (10)og USA (16)

18 august 1978 ble albumet "WHO ARE YOU" utgitt.

Albumet "Who are you" var det siste album som Keith Moon deltok. Moon døde ca. to uker etter at albumet ble utgitt. Albumet er preget av både progressiv rock og punk rock.

Albumet var en kommersiell suksess og oppnådde bl.a.platinium i USA. Albumet inneholder en rekke sterke låter som bl.a. den udødelige låta "Who Are You".

WHO ARE YOU? (fra Live8 konserten 2 juli 2005)

Albumet "FACE DANCES" ble utgitt 16 mars 1981

Albumet var det første fulle album med den nye trommeslageren Kenney Jones som overtok etter Keith Moon. Albumet har fått god kritikk av enkelte kritikere som bla. Boston Globe som mente dette albumet var det beste siden utgivelsen av Quadrophenia.

Singelen fra albumet "You Better You Bet" oppnådde 18 plass på Billboard Top 20 og oppnådde også 9 plass på Top Ten i England.

YOU BETTER YOU BET

Albumet "IT`S HARD" ble utgitt 4 september 1982

Albumet er deres tiende studioalbum og det andre etter Keith Moons død.

Singelen " Eminence Front" fra albumet er skrevet og sunget av Pete Townshend som han i utgangspunktet skrev til sitt soloalbum.

EMINENCE FRONT

Deres nyeste og siste album så langt er "EDLESS WIRE" utgitt 30 oktober 2006

Albumet er et kjært savnet nytt The Who album til stor glede for alle oss The Who fans og musikkinterreserte "verden over". Et (etter min mening) meget sterkt album med en rekke spennende (hele) 19 låter.

Et lite eksempel: MIRROR DOOR

Kilde: for informasjon i dette innlegget er bl.a. hentet fra ulike steder på internett og Wikipedia samt eget stoff.

************************************************************************************************************

 

Fakta:

Hovedhensikt og bakgrunn for å lage denne bloggen er en målsetning om å skape et hyggelig og spennende musikkforum for alle oss med stor musikkinterresse.

Du oppfordres derfor til å delta i dette musikkforum med dine kommentarer og innspill om emner som for eks.:

 • Kommenter albumene og låtene
 • Del dine minner fra spesielle låter med oss andre musikkinterreserte.
 • Om bandet og artistene generelt
 • Om band eller artister du mener har blitt inspirert av The Who
 • Skriv gjerne også inn ønsker om andre band som du gjerne vil skal omtales
 • SPRE LINK TIL DENNE BLOGG til: Venner, arbeidskollegaer, ulike musikkchatter, andre musikkforum, fanklubber etc etc. for å skape stor aktiviet!

************************************************************************************************************

STEM FREM THE WHO`S BESTE ALBUM

Weblink: http://lister.vg.no/?do=show&id=2481

*************************************************************************************************************

NB! Likte du innlegget? Gi support ved å trykke på tommel ved kommentarfeltet til høyre nedenfor!


Tips oss hvis dette innlegget er upassende