(Foto: Deep Purple`s storhetstid på 70-tallet)

Deep Purple er et engelsk rockeband som ble etablert i 1968. 

Bandet har i sin over 40 år periode vært igjennom hele 10 ulike linups av artister.

Deep Purple var sammen med Led Zeppelin og Black Sabbath bandene som på slutten av 60`/ begynnelsen av 70`tallet utviklet rockesjangeren i en mer hard og heavy retning og dermed regnes som opphavet for sjangere som vi i dag kjenner som Hard Rock og Heavy Metal.

Bandets absolutte storhet og gjennombruddstid var under besetningen i perioden 1969 – 1973 som da besto av Ian Gillan (vokal), Ritchie Blackmore (gitar), Jon Lord (keyboard), Roger Glover (bass, synthesizer) og Ian Paice (trommer).

Besetningsmedlemmene endret bandets musikalske retning fra en psychedelic hard rock sjanger, mot en mer rendyrket hard rock sjanger og utgav bandets fjerde studioalbum som for første gang kun besto av egenkomponerte låter:

“DEEP PURPLE IN ROCK”

Utgitt: Juni 1970

Albumet inneholder to av rockehistoriens virkelige udødelige låter som “Child In Time” og “Speed King”. 

Lytt på utvalgte Deep Purple låter fra albumet på YouTube:

“Childe In Time”, “Speed King”, “Black Night”

Samme linup (den såkalte Mk II lineup) utgav i tillegg albumene “Fireball”, “Machine Head” , “Live In Japan” og “Who Do We Think We Are” som alle regnes som Deep Purple`s viktigste album.

“FIREBALL”

Utgitt: September 1971

Albumet ble en stor salgsuksess og nådde bl.a. topp plassering på UK albumchart i 1971.

Fireball var også albumet som i sin tid inspirerte trommeslager Lars Ulrich i Metallica som liten gutt en vinterdag i 1973 og som indirekte faktisk kan være en av årsakene til at Metallica ble etablert. les mere>>

Lytt på utvalgte Deep Purple låter fra albumet på YouTube:

“Strange Kind Of Woman”, “Fireball”

 Deep Purple er i denne perioden inne i en historisk utviklingsperiode og klarer det få artister makter, nemlig å følge opp suksessen med nok et sterkt album som av mange betegnes som tidenes beste:

“MACHINE HEAD”

Utgitt: Mars 1972

Albumet er Deep Purple`s største kommersielle suksess og inneholder en av rockehistoriens største hits og “Smoke On The Water” som har blitt et av tidenes mest kjente gitar riff som alle både med og uten gitar kan.

Albumet er spekket med sterke låter og kan vel nærmest kalles for et perfekt rockealbum. På albumet finner du også låtene “Highway Star”,  ”Maybe I`m a Leo”, “Picture Of Home”, “Never Before”, “Lazy” og “Space Truckin”.

Lytt på utvalgte Deep Purple låter fra albumet på YouTube:

“Smoke On The Water”, “Highway Star”

Låta “When A Blind Man Cries” finnes på Machine Head 25th Anniversary Edition, men ikke på originalutgaven fra 1972. Årsaken er blant annet at Ritchie Blackmore ikke likte låta. Låta ble heller ikke spilt live så lenge Blackmore deltok i bandet, bortsett fra i april 1972 under en konsert i Quebec, Canada når Blackmore ble syk og at da Randy California fra Spirit steppet inn. Låta er en fantastisk feelinglåt som absolutt må nytes.

Sjekk ut låta her: “When A Blind Man Cries”

 Deep Purple som også er kjent for et av rockehistoriens mest turnerende band skapte i 1972 også rockehistorie gjennom sin verdensturnè der de fra sin turnè i Japan 15 – 17 august, i etterkant utgir dette på et eget livealbum:

“MADE IN JAPAN”

Utgitt: Desember 1972

 Livealbumet er et av tidenes beste livealbum der bandet spiller hovedsakelig låter fra deres studioalbum “Machine Head”. For alle rockeinterreserte er det et must å ha både dette livealbum og de tre foregående studioalbum i sin platesamling, og da helst i vinyl.

Liveversjonene av låtene “Highway Star”, “Child In Time”, “Smoke On The Water” (over 7 minutters lengde og tidenes versjon av låta), “The Mule”, “Strange Kind Of Woman”, “Lazy” og ”Space Truckin”, sistnevnte over 19 minutters versjon som tar hele fjerde vinylside av dobbeltalbumet er bare en nytelse for “rockeøret”.

En kuriositet er det også at det amerikanske progressive metal bandet Dream Theater valgte å spiller inn en coverversjon av livekonserten i sin helhet i januar 2006 både i Tokyo og i Osaka, Japan som da også er utgitt på et eget album. Større ære til et av deres største inspirasjonskilder kan vel neppe utføres.

“WHO DO WE THINK WE ARE”

Utgitt: Januar 1973

Albumet ble det siste med bandets Mk II linup og ble heller ikke samme suksess som de 3 foregående studioalbum bortsett fra låta “Woman From Tokyo” som har blitt en legendarisk låt.

Sjekk ut låta her: “Woman From Tokyo” (live gjenforening med linup MkII i 1993)

Ian Gillan regnes som et av tidenes hardrock vokalister og var sammen med vokalist  Robert Plant i Led Zeppelin  blant de største, om ikke de aller største innenfor hard rock på 70-tallet.

Gillan ble også forespurt rollen som Jesus i film og rockeoperaen Jesus Christ Superstar som også er regnet som en av tidenes rockeoperaer av de store komponist og tekstforfattere Andrew Lloyd Webber og Tim Rice. Gillan takket ja til å delta på albumet, men takket nei til å delta i selve filmen da han ønsket å konsentrere seg mer om sin rolle i Deep Purple.

“JESUS CHRIST SUPERSTAR ALBUM UK COVER”

Album utgitt: Oktober 1970

I 1973 valgte Ian Gillan sammen med Roger Glover å forlate bandet da han ønsket å bruke tiden på annet enn musikk. Savnet til musikken ble etterhvert for stort og i 1975 valgte han å etablere Ian Gillan Band.

Gjennom Ian Gillan Band ble det utgitt tre studioalbum:

“ CHILD IN TIME” (1976), “CLEAR AIR TURBULENCE” (1977) og “SCARABUS” (1977)

 Bandet ble aldri en suksess med unntak i Japan. I 1978 ble bandet oppløst og Ian Gillan danner et nytt band med navn Gillan som var aktive i perioden 1978 – 1983.

I 1982 – 1983 var Gillan også i en kort perioden vokalist i legendariske Black Sabbath der han overtok etter Ronnie james Dio. Gillan deltok på Black Sabbath albumet “Born Again” som ble utgitt i 1983.

I perioden 1976 til 1984 var bandet Deep Purple uvirksomme og i utgangspunktet oppløst.

Men i 1984 ble det gjenforening av bandet der Ian Gillan sammen med resten av den original suksessfulle Mk II artistlinup er tilbake. Gillan ble så i bandet frem til 1989 før han igjen valgte å fokusere på andre prosjekter. I 1992 kom han igjen tilbake og har siden da vært bandets lead vokalist.

Deep Purple har hatt hele såkalte 10 ulike Mk`s (artist linups) gjennom sine over 40 år. Bandet er utvilsomt et av tidenes absolutte viktigste og største rockeband.

Ritchie Blackmore (gitar) var med å etablere Deep Purple i 1968 og regnes som en av de ledende rockegitarister og komponister/låtskrivere innenfor rock.

Gjennom låta “Smoke On The Water” har han gjort sine geniale gitarriff udødelig for all fremtid.

Blackmore etablerte det legendariske bandet Rainbow i 1975 og senere bandet Blackmore`s Night i 1997. Blackmore forlot Deep Purple i 1993 etter sterke uenigheter med de andre bandmedlemmene om den videre musikalske retningen til bandet. Etter sigende skal han ha forlatt Deep Purple for alltid.

Jon Lord (keyboard) har vært trofast medlem av bandet helt fra oppstarten i 1968 og frem til 2002 da han valgte å forlate Deep Purple til fordel for sin egen solokarriere. Lord var også medlem av legendariske Whitesnakes i perioden 1978 og frem til 1984. Whitesnakes ble etablert av eks. vokalist i Deep Purple David Coverdale og er fortsatt “still going strong” der de blant annet skal besøke den nyetablerte festivalen Sandnes Rock Fest 21 mai i år. Sandens Rock Fest er arvtagerne etter Classic Rock Festival som gikk konkurs tidligere i år. Les mere>>

STEM FREM BESTE DEEP PURPLE STUDIOALBUM

For å sjekke ut album og gi din stemme: Trykk her>>

———————————————————————— 

Skriv DINE kommentarer om Deep Purple nedenfor!

Del din kunnskap om Deep Purple med alle oss andre musikkglade mennesker. 

Gi DIN support til Deep Purple ved å trykke på stjerner nedenfor!

 

 

 

Tips oss hvis dette innlegget er upassende